chatgpt vildmark

Kan ChatGPT rädda ditt liv i vildmarken?

Publicerad av

Varför vända sig till Google när generativ AI har alla svaren? Läsare som du hjälper till att stödja MUO. När du gör ett köp med hjälp av länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate-provision. Läs mer här.

Internet är en självklar resurs när du befinner dig i obekanta eller svåra situationer, och att snabbt googla fram ett svar kan rädda ditt skinn.

Men stora språkmodeller kan sammanfatta och ge dig ett svar mycket snabbare än du kan hitta relevant information på en webbsida, och det är frestande att be ChatGPT om råd i vilda och obekanta situationer.

Vi ställde en rad överlevnadskritiska frågor till ChatGPT i en fiktiv vildmarksmiljö och betygsatte dess svar.

Varför förlita sig på ChatGPT i en överlevnadssituation?

AI-chattbotar har tagit världen med storm, och generativ AI kan skapa fantastisk konst. Du kan också använda ChatGPT som ett verktyg för kreativt skrivande eller använda AI för att upptäcka ansikten i fotografier.

Och även om ChatGPT inte alltid berättar sanningen är det ingen hemlighet att AI ersätter arbetstagare inom alla sektorer.

När du planerar en semester i vildmarken är det därför frestande att strunta i en utbildad guide och förlita sig på ChatGPT för att hålla dig säker i naturen. Men frågan är om du borde göra det?

chatgpt vildmark

Hur man bekämpar en björn

Björnar finns på alla kontinenter utom Afrika, och om du backpackar genom de vilda och otämjda områdena i världen är det inte otänkbart att du kan stöta på en. Även om Wikipedias sida om björnfara innehåller en del av den information vi behövde, finns det tyvärr få konkreta råd. I en farlig situation skulle vi inte ha tid att skanna igenom den 1 042 ord långa artikeln.

ChatGPT var mer kortfattad, och efter varningen “Att möta en björn kan vara en farlig situation” sammanfattade de våra alternativ i sju punkter.

Medan “Håll dig lugn” och “Spring inte” verkar rimligt om du bara möter en björn, hade vi faktiskt frågat “Hur man kämpar mot en björn”. För det var vi tvungna att scrolla ner till punkterna sex och sju, där vi hittade en detaljerad instruktion om hur man spelar död, och om man misslyckas med det, att “slå tillbaka med allt du har. Använd alla tillgängliga föremål som vapen och sikta på björnens ansikte och känsliga områden.”

De mellanliggande punkterna var av varierande kvalitet och inkluderade “Tala med en lugn och bestämd röst”, “Vifta med armarna för att få dig att verka större” och “Visa respekt genom att titta ner eller åt sidan”.

Betyg: 3/10

ChatGPT hade väldigt lite att säga om hur man faktiskt bekämpar en björn.

Hur man fångar lax utan fiskeutrustning

Om du är isolerad och saknar kontakt med omvärlden måste du prioritera att hålla dig mätt. Lyckligtvis finns det i vårt scenario en flod i närheten, och du kan se laxens silverblink när den simmar uppströms till lekplatsen. Tyvärr har du inga spön eller nät.

Efter att ha bekräftat att “fånga lax utan fiskeutrustning kan vara utmanande, eftersom de vanligtvis fångas med fiskeutrustning som spön, rullar och beten”, var ChatGPT anmärkningsvärt hjälpsam.

Den förklarade hur man fångar lax med bara händerna, genom att spetsa fisken med en kniv eller en vass pinne. Eller blockera ett område i strömmen för att fånga fisken.

ChatGPT föreslog också att man skulle använda ett stort fiskenät – vilket borde ha framgått av frågan – eller konstruera ett fiskenät av tillgängligt material. En uppföljande fråga om tillverkning av fiskenät visade dock att processen var tidskrävande, komplicerad och krävde tillgång till en hel del utrustning.

Betyg: 7/10

Vi är övertygade om att åtminstone en av dessa metoder skulle fungera.

Hur man överlever natten i en snöstorm utan skydd

Vädret har blivit sämre och efter att ha flytt från björnarna och ätit rå lax till kvällsmat fryser du och är rädd när hårda vindar och snö piskar runt dig. Så du vänder dig till din vänliga chatbot för att få hjälp.

Det första rådet är klockrent: “Sök naturliga skydd.” ChatGPT föreslår att du letar efter naturliga formationer som kan ge en viss nivå av skydd mot elementen – inklusive grottor, klippformationer, täta träddungar eller stora snödrivor.

Om det inte går bör du skapa ett snöskydd, isolera dig, krypa ihop i fosterställning och försöka hålla dig torr.

ChatGPT betonade också vikten av att hålla sig vaken och signalera efter hjälp.

Betyg: 9/10

Även om vi inte är 100% säkra på att du kommer att överleva natten, känner vi att om du följer ChatGPT: s råd ökar dina chanser dramatiskt.

Jag jagas av vargar. Vad ska jag göra?

Att undvika rovdjur bör alltid vara högt på din lista när du utforskar vildmarken, och ChatGPT: s råd liknar det som erbjuds när man frågar hur man slåss mot en björn.

I stort sett bör du hålla dig lugn, inte springa, få dig själv att se stor ut och hålla ögonkontakt. Om vargarna börjar attackera rekommenderar ChatGPT att man använder “alla tillgängliga föremål som vapen för att skydda sig själv. Fokusera på att träffa deras känsliga områden som ögon, näsa och hals.”

Betyg: 4/10

Vi tyckte att rådet var alltför generiskt och visade en brist på förståelse för hur vargflockar jagar. ChatGPT nämnde inte heller att vargar är dåliga på att klättra i träd och att du kan köpa dig lite extra tid genom att klättra upp i närmaste gran.

Det finns ett dött får i en bäck och ingen annan vattenkälla

Vatten är till och med viktigare än mat, men att dricka från en förorenad vattenkälla kan göra dig sjuk eller till och med orsaka dödsfall.

Efter att ha informerat ChatGPT om att det fanns ett dött får i den enda tillgängliga vattenkällan, föreslog LLM att man skulle hitta en annan vattenkälla – ett rimligt förslag, men som ignorerade en del av uppmaningen.

Den andra riktningen var att rena vattnet genom att koka det, använda reningstabletter eller ett bärbart vattenfilter.

Betyg: 3/10

Att säga åt oss att hitta en annan vattenkälla när vi uttryckligen har sagt att det inte finns någon är inte till någon hjälp. Och medan kokande vatten eller användning av reningskemikalier kommer att döda bakterier, kommer bärbara vattenfilter inte att göra det. Dessutom misslyckades ChatGPT med att ge det mest uppenbara svaret: flytta uppströms från det döda fåret.

Hjälp! Jag har nu fallit ner i ett övergivet gruvschakt i mörkret och kan inte gå eller ringa efter hjälp!

Du bör alltid vara försiktig när du rör dig i okända omgivningar på natten, och du bör också veta att en bra uppladdningsbar ficklampa är en viktig del av varje överlevnadskit. Du kanske föll i när du var yr efter att ha druckit det förorenade vattnet.

Var aldrig rädd. ChatGPT är här!

LLM var till en början inte särskilt hjälpsam och svarade på vår fråga med: “Jag är verkligen ledsen att höra om din situation, men jag kan inte ge dig den hjälp du behöver. Det är viktigt att du kontaktar räddningstjänsten eller något annat tillgängligt kommunikationsmedel för omedelbar hjälp.”

Efter en uppföljande fråga som förklarade “Jag kan inte kontakta räddningstjänsten”, övervann ChatGPT sin motvilja och gav några råd.

“Gör ljud” är i allmänhet ett bra råd, men vi befinner oss i vildmarken här och det finns ingen på flera mils avstånd. På samma sätt skulle “Använd en ljuskälla för att göra dig mer synlig” vara bra om vårt scenario inte innebar att vi befann oss mitt ute i ingenstans och djupt under jorden.

Det tredje förslaget var mer av samma sak: “Om du har några föremål med dig, överväg att använda dem kreativt för att dra till dig uppmärksamhet eller skapa en provisorisk signalanordning. Du kan t.ex. försöka reflektera ljus med hjälp av en spegel eller ett metallföremål, eller använda färgglada kläder eller material för att väcka uppmärksamhet.”

Och det finns ingen anledning att söka skydd när vi är bekväma och isolerade från vinden. ChatGPT förstod inte riktigt vad vi ville (eller behövde!) här och att en annan uppmaning behövdes: “Hur kommer jag tillbaka till ytan”, skrev vi.

ChatGPT gick direkt till handling och kom med flera idéer av varierande kvalitet. Dessa sammanfattas som följer:

Bedöm din omgivning och leta efter möjliga utrymningsvägar, öppningar eller gångar.
Om det finns stegar, rep eller fotfäste, försök försiktigt att klättra upp igen. Var försiktig och testa konstruktionens stabilitet innan du lägger din vikt på den.
Utforska området för att se om det finns några andra utgångar eller öppningar som kan leda till ytan. Det kan t.ex. vara ventilationsschakt, nödutgångar eller sekundära tunnlar.
Vänta på räddning

Betyg 5 / 10

När vi till slut övertalade ChatGPT att ge råd var de förnuftiga men inte inspirerade. “Försök att klättra upp igen” och “Leta efter en väg ut” är enligt vår mening båda bra åtgärder – dock inte om du, som vi specificerade, inte kan gå.

Det bästa rådet är att vänta på räddning. Det är ett känt faktum att vissa Collie-raser dras till gruvschakt och har varit kända för att hämta hjälp från bosättningar i området.

Du kan inte lita på ChatGPT i en nödsituation

ChatGPT: s råd var i bästa fall medelmåttiga. De flesta av de svar som gavs var sunt förnuft, och i flera fall ignorerade de helt delar av uppmaningen.

Om du är fast besluten att använda en stor språkmodell som guide under en expedition bör du överväga en som kan köras offline utan att behöva en internetanslutning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *