gpt-5

Utgivningsdatum för GPT-5: När kommer den?

Publicerad av

GPT-4:s imponerande färdigheter och förmåga att härma människor skapade rädsla i teknikvärlden och fick många att ifrågasätta etiken och lagligheten i det hela. Några framstående personligheter, däribland Elon Musk och Steve Wozniak, har varnat för farorna med AI och uppmanat till ett ensidigt stopp för träningsmodeller som är “mer avancerade än GPT-4”.

De föreslog också att teknikjättarna skulle ta ett steg tillbaka från AI-kapprustningen i minst sex månader.

När Kommer GPT-5?

Som svar meddelade OpenAI att man inte hade för avsikt att utbilda en efterföljare till GPT-4. Så sent som i juni 2023 bekräftade företagets VD Sam Altman att företaget inte planerade att utbilda en ny modell under överskådlig framtid. Vid en konferens i Indien sa Altman: “Vi arbetar med de nya idéer som vi tror att vi behöver för det, men vi är verkligen inte nära att börja.”

GPT-4 tog över två år att utveckla, så vi kanske inte får se en efterföljare förrän 2025 åtminstone.
Även om OpenAI släppte GPT-4 bara några månader efter ChatGPT, vet vi att det tog över två år att träna, utveckla och testa. Om GPT-5 följer ett liknande schema kan vi behöva vänta på den till 2025.

GPT-4 och GPT-4.5

Men det betyder inte att vi kommer att vara fast med GPT-4 heller – vi kommer sannolikt att se OpenAI fortsätta att förbättra GPT-4 och kanske till och med släppa en uppdatering av GPT-4.5 i mitten av cykeln.

gpt-5

Det är också värt att komma ihåg att befintliga språkmodeller redan kostar en hel del pengar att utbilda och använda. GPT-4 är särskilt skyldig eftersom utvecklare måste betala 0,03-0,06 USD per 750 engelska ord.

Kostnaden för GPT-3.5 Turbo har däremot sjunkit till endast 0,0015-0,003 USD för samma antal ord. Förutom den högre kostnaden tar det också lite längre tid att generera text via GPT-4. Dessa begränsningar kan förklara varför OpenAI ännu inte har börjat arbeta med sin nästa generations språkmodell.

GPT-5-funktioner: Hur kommer det att förbättra ChatGPT?

Med tanke på att GPT-5 fortfarande är flera år bort kan vi bara spekulera i vad den kommer att tillföra. Men tack vare Google och AI-projekt med öppen källkod har vi en ganska bra uppfattning om vart branschen är på väg härnäst.

Här är några av de mest efterlängtade förbättringarna som GPT-5 eller ChatGPT 5 kommer att bidra med:

Multimodala funktioner: GPT-4 kan redan hantera bild- och textinmatningar, men vi väntar fortfarande på ljud- och videomodaliteter. Vi har redan sett hur Google har börjat experimentera med multimodal AI för att utveckla avläggare till sin PaLM 2-språkmodell för medicinska tillämpningar. Det är bara en tidsfråga innan konkurrensen tvingar OpenAI att också förnya sig.

Mer sanningsenlig: En nästa generations språkmodell som GPT-5 skulle kunna öka storleken och variationen på sina träningsdataset. Även om GPT-4 klarar sig bättre än sina föregångare så vet den inte särskilt mycket om obskyra vetenskapliga begrepp och mindre kända ämnen. Och i avsaknad av kunskap tenderar stora språkmodeller att hallucinera eller svara med påhittad information.

Artificiell allmän intelligens (AGI): Tänk om du kunde tilldela AI enklare uppgifter eller jobb. Det kan bli verklighet med GPT-5 om OpenAI fortsätter att arbeta med integrationer med tjänster från tredje part. Du kan till exempel be en autonom agent att köpa matvaror baserat på din budget och dina kostpreferenser. Den skulle automatiskt söka efter recept på internet, handla de ingredienser som behövs och få dem levererade till dig. Detta skulle föra oss ett steg närmare artificiell allmän intelligens (AGI).

Sammanfattning När Kommer GPT-5?

Slutligen kan GPT-5:s lansering innebära att GPT-4 blir tillgängligt och billigare att använda. Som jag nämnde tidigare har GPT-4:s höga kostnad avskräckt många potentiella användare. Men när det blir billigare och mer allmänt tillgängligt kan ChatGPT bli mycket mer skickligt på komplexa uppgifter som kodning, översättning och forskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *