ai konst

AI Konst: Het Trend Just Nu

Publicerad av

Med AI-konstgeneratorer kan vem som helst bli konstnär, du behöver bara finjustera din prompt. Så här får du de bästa resultaten. Populariteten för datorgenererad konst med hjälp av AI är rekordhög. Numera kallas det helt enkelt AI-genererad konst.

AI Genererad Konst är Hett nu

Tack vare den stora tekniska utvecklingen inom generativa AI-system kan nästan vem som helst skapa fantastiska AI-bilder bara genom att beskriva vad man vill se.

Oavsett om du någonsin har tagit upp en pensel eller inte kan du skapa fantastisk konst med hjälp av AI.

I den här artikeln förklarar vi vad datorgenererad konst är och hur du kan börja skapa dina egna AI-bilder direkt.

Vad är AI-genererad konst?

AI-genererad konst är alla bilder som skapas med hjälp av en generativ AI-modell. Vanligtvis innebär detta att man matar in en text – en så kallad prompt – i en AI-bildgenerator.

Dessa text-till-bild-system använder en rad komplexa tekniker som deep learning-algoritmer och generativa adversarial networks (GANs), och slutprodukten är helt fantastisk. Med bara några få ord eller meningar kan modellen generera en bild som motsvarar din beskrivning.

AI-teknik kan verkligen vara svårt att förstå sig på, men det roliga med AI-genererad konst är att du inte behöver veta ett dugg om hur man ritar eller målar, och inte heller behöver du veta något om datorprogrammering. Det finns gott om gratisappar som du kan använda för att generera unika konstverk beväpnade med bara din fantasi.

ai konst

Välj en AI-konstgenerator

AI-konstgeneratorer kan laddas ner som en app eller nås online via webbaserade applikationer. Om du vill doppa tårna i AI-dammen är det bästa stället att börja med en av de många AI-generatorer för text-till-bild som finns tillgängliga gratis.

DALL-E 2 och Midjourney är bland de mest kraftfulla AI-generatorer du kan använda. Andra anmärkningsvärda namn att prova är Nightcafe, OpenArt och Dream by Wombo. De är gratis, enkla att använda och fortsätter att förbättras i takt med att tekniken blir bättre.

Lär dig hur du använder en AI Art Generator

De flesta AI-generatorer för text-till-bild fungerar på samma sätt. Allt du behöver göra är att skriva in en text och se konsten komma till liv framför dina ögon. Resultaten visas snabbt, ibland på mindre än en minut, och därifrån kan du ladda ner bilden eller välja att generera en annan uppsättning bilder baserat på det första resultatet.

Börja med att skriva en mening i textrutan som beskriver den bild du vill skapa. När du är nöjd med din beskrivning trycker du på Enter eller på knappen som säger Generate, Create eller liknande. Nedan följer en idé som vi testade i DALL-E.

På de flesta plattformar kan du klicka på bilden för att förhandsgranska eller ladda ner den. Ett annat trick är att leta efter en knapp som säger Upscale, detta ger dig möjlighet att ladda ner en bild med högre upplösning.

Många plattformar erbjuder gratis krediter att spendera på att generera konst innan du behöver betala för någonting, så du kan prova flera konstgeneratorer för skojs skull innan du behöver överväga att köpa fler krediter.

Om du är redo att börja skapa konst finns här några specifika guider om hur du skapar bilder med AI-konstgeneratorer:

Läs Mer om: Bästa Bildgeneratorer

Prompt Engineering och AI konst

När du har gjort ett första försök kan du börja fundera på hur du skapar en bra prompt. “Prompt Engineering” är vad OpenArt kallar processen i Stable Diffusion Prompt Book, och en föreslagen metod är att börja med en lista med frågor om vad det är du vill skapa. Du kan sedan ta dessa svar och lägga dem direkt i din prompt.

Ställ till exempel följande frågor till dig själv:

  • Är det ett foto, en målning, en teckning eller en 3D-modell?
  • Är bilden av ett objekt eller ett landskap?
  • Vilka färger vill du ha? (Pastell, neon, mörk, regnbåge)
  • Är den gjord av ett specifikt material? (Plast, betong, metall)
  • Vilken textur har den? (Slät, grov)

Naturligtvis är detta inte allt du kan inkludera i din uppmaning. Precis som en riktig konstnär kan du fundera på vilken typ av belysning du vill ha eller vad du kan se i bakgrunden för att få fram bättre bilder. Även att skriva ner känslorna i scenen kommer att förändra resultatet.

Det som är bra är att du kan kombinera många av dessa saker i en mening genom att separera varje idé med ett kommatecken. Om resultatet inte är exakt vad du vill ha kan du försöka ändra ordföljden. Du kan se hur detta påverkar resultatet i bilderna nedan.

Vissa AI-modeller lägger större vikt vid ord som står i början av en mening än i slutet. Så det är värt att lägga tid på att experimentera med olika meningsvariationer innan du överger en idé.

Förbättra din AI-konst

Det finns massor av fantastiska idéer för att komma igång med att skapa AI-konst, men det bästa rådet för att förbättra din egen konst är att vara specifik om vad exakt du vill ha i din bild, ända ner till konststil, färg och material.

Eftersom många AI-konstgeneratorer tränas med hjälp av kända konststilar kan de förstå termer som “impressionist”, “digital konst” eller “akvarellmålning”. Du kan även be den att skapa konst i stil med en berömd konstnär som Van Gogh eller Picasso, eller att återspegla en viss tidsperiod.

Andra modifierare är mindre uppenbara men kan ge överraskande bra resultat. NightCafe förklarar till exempel att sökordet “unreal engine” kommer att resultera i högupplösta bilder som ser ut som 3D-modeller. Det beror på att AI-modellen förstår att Unreal Engine är en 3D-renderingmotor som till stor del används för spelutveckling.

Bortsett från uppmaningar finns det gott om tips och tricks för att skapa bättre AI-konst. Bland annat kan du lära dig hur du ökar upplösningen på din AI-genererade bild, så att du kan börja dela högkvalitativa versioner av din AI-konst online. Du kan också lära dig några Photoshop-kunskaper för att rätta till misstag i din AI-konst.

Vissa AI-generatorer erbjuder också unika verktyg, till exempel DALL-E:s outpainting-funktion, som låter dig skapa nya AI-genererade bilder som sömlöst smälter in i din egen konst. Med denna teknikutveckling har många communities vuxit fram kring ett gemensamt intresse för AI-konst.

Utforska dolda verktyg inuti AI-konstgeneratorer

Det finns massor av andra smarta saker du kan göra i en AI-konstgenerator som kommer att utöka din kreativitet på olika sätt.

Den enklaste funktionen av dem alla är att generera en ny uppsättning variationer. I tekniska termer är AI-modellen icke-deterministisk, vilket innebär att den kan fortsätta att producera olika bilder trots att den använder exakt samma prompt. Om du inte gillar resultatet trycker du på knappen som säger Regenerate, New Variations eller liknande.

En annan vanlig funktion hos AI-konstgeneratorer är möjligheten att radera och redigera delar av en bild. Detta är användbart för de bilder som är nästan perfekta, förutom en konstig förvrängning eller ett slumpmässigt objekt i ramen.

Du kan göra detta i DALL-E genom att välja en bild och trycka på Edit. Använd suddverktyget för att ta bort delar av bilden som du vill ändra och klicka sedan på Generera igen.

Vissa AI-generatorer ger dig även möjlighet att ladda upp din egen bild som utgångspunkt. Därifrån kan du radera delar av bilden och skapa nya AI-ramar. Eller använda originalbilden som referens för att generera nya variationer.

Få ut det mesta av AI-konstgeneratorer

Det fina med datorgenererad konst med hjälp av AI är hur enkelt det är. Att skriva en mening är allt som krävs för att generera din första AI-målning och det finns gott om plattformar som du kan prova gratis.

AI Konst: Het trend just nu

När du har fått kläm på processen är nästa steg att arbeta med att skapa högkvalitativa uppmaningar. Få fantasin att flöda genom att tänka på den specifika konststil, färgteman och belysning som du vill att din bild ska ha. Det kommer att ta några försök att få det helt rätt, men det är allt en del av det roliga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *