ai i vardagen

Exempel på AI i Vardagen

Publicerad av

När du hör nyheter om artificiell intelligens (AI) kan det vara lätt att tro att det inte har något med dig att göra. Du kanske föreställer dig att artificiell intelligens bara är något som de stora teknikjättarna fokuserar på och att AI inte påverkar din vardag.

De 10 bästa exemplen på hur AI redan används i vårt dagliga liv

I själva verket möter de flesta människor artificiell intelligens från morgon till kväll. Här är 10 av de bästa exemplen på hur AI redan används i vår vardag.

1. Öppna din telefon med Face ID

En av de första sakerna många gör varje morgon är att sträcka sig efter sin smartphone. Och när din enhet låses upp med hjälp av biometri, t.ex. med Face ID, används artificiell intelligens för att möjliggöra den funktionen. Apples FaceID kan se i 3D. Det lyser upp ditt ansikte och placerar 30 000 osynliga infraröda punkter på det och tar en bild.

Sedan använder den maskininlärningsalgoritmer för att jämföra skanningen av ditt ansikte med vad den har lagrat om ditt ansikte för att avgöra om den person som försöker låsa upp telefonen är du eller inte. Apple uppger att chansen att lura FaceID är en på miljonen.

2. Sociala medier

Efter att ha låst upp sin telefon, vad gör man då? Många kollar in sina konton på sociala medier, inklusive Facebook, Twitter, Instagram och mer, för att få en uppdatering om vad som hände under natten.

Artificiell intelligens arbetar inte bara bakom kulisserna för att anpassa vad du ser i dina flöden (eftersom den har lärt sig vilka typer av inlägg som du gillar mest baserat på tidigare historik), den tar också fram förslag på vänner, identifierar och filtrerar bort falska nyheter och maskininlärning arbetar för att förhindra cybermobbning.

ai i vardagen

3. Skicka ett e-postmeddelande eller ett meddelande

Varje dag skickar de flesta av oss ett e-postmeddelande (eller flera). Verktyg som Grammarly och stavningskontroll aktiveras när du skriver ditt e-postmeddelande för att hjälpa dig att skriva meddelanden som är fria från fel.

Dessa verktyg använder artificiell intelligens och naturlig språkbehandling. I den mottagande änden av dina meddelanden använder spamfilter artificiell intelligens för att antingen blockera e-postmeddelanden som misstänks vara spam eller identifiera ett e-postmeddelande som något din mottagare vill få i sin inkorg. Antivirusprogram använder också maskininlärning för att skydda ditt e-postkonto.

4. Sök på Google

De flesta av oss kan inte gå en dag utan att söka på Google efter ett svar eller en produkt som vi inte kan leva utan. Sökmotorer skulle inte kunna skanna hela internet och leverera det du vill ha utan hjälp av artificiell intelligens.

De där annonserna som verkar följa dig överallt? Japp, de är aktiverade av AI, baseras på din sökhistorik och är anpassade till dig med målet att visa dig saker som algoritmerna tror att du kommer att värdesätta.

5. Digitala röstassistenter

Från att få en vägbeskrivning till lunchstället till att fråga om vädret inför weekendresan – digitala röstassistenter håller snabbt på att bli våra oumbärliga medhjälpare genom livet. Dessa verktyg, från Siri och Alexa till Google Home och Cortana, använder naturlig språkbehandling och generatorer som drivs av AI för att ge dig svar.

6. Smarta enheter för hemmet

Våra hem blir alltmer “smarta”. Många av oss har nu “smarta” termostater som Nest som lär sig om våra preferenser för uppvärmning/kylning och dagliga vanor för att justera temperaturen efter våra önskemål i tid för vår hemkomst.

Det finns smarta kylskåp som skapar listor över vad du behöver baserat på vad som inte längre finns i kylskåpet, och som även ger rekommendationer om vin som passar till din middag. Självklart kommer smarta apparater att bli allt vanligare.

7. Pendla till jobbet

De resehjälpmedel som möjliggörs av artificiell intelligens omfattar mer än kartor. Google Maps och andra reseappar använder AI för att övervaka trafiken och ge dig realtidsinformation om trafik- och väderförhållanden samt föreslå sätt att undvika trafikstockningar.

Bilen du kör till jobbet kan ha förarassistansteknik, och på platser som Mountain View, Kalifornien, kan du begära en självkörande bil via Googles systerföretag Waymo för att köra dig till och från jobbet.

8. Bankverksamhet

Det finns många sätt att använda artificiell intelligens i vårt banksystem. Den är starkt involverad i säkerheten för våra transaktioner och för att upptäcka bedrägerier. Om du sätter in en check genom att skanna den med din telefon, får en varning om låg saldo eller till och med loggar in på ditt konto i internetbanken arbetar AI bakom kulisserna.

Om du besöker en butik på lunchen och köper ett par nya byxor kommer artificiell intelligens att verifiera köpet för att avgöra om det är en “normal” transaktion för att antingen validera eller avvisa transaktionen av rädsla för att någon obehörig använder ditt kreditkort.

9. Amazon rekommendationer

På tal om shopping så är USA:s största online-återförsäljare Amazon ett annat sätt för många människor att regelbundet utsättas för artificiell intelligens. Återförsäljarens AI-algoritmer lär sig vad du gillar och vad andra personer som är som du har köpt för att leverera rekommendationer till ditt Amazon-flöde för vad du kanske gillar i dina kundvagnar.

Amazon är så säkra på sina prediktiva analyser och algoritmer att de kommer att skicka produkter till dig redan innan du “klickar för att köpa” med sin algoritm för förväntad leverans.

10. Netflix

I slutet av dagen, när det är dags att luta sig tillbaka och koppla av, vänder sig många av oss till streamingtjänster som Netflix. Företagets rekommendationsmotor drivs av artificiell intelligens och använder din tidigare tittarhistorik för att leverera förslag på vad du kanske vill titta på (inklusive genrer, skådespelare, tidsperioder och mer).

Verktyget blir så specifikt som vilken tid på dagen du tittade och vad du traditionellt gillar under den tidsramen. Faktum är att 80% av det vi tittar på drivs av Netflix rekommendationer.

Så det kommer att bli svårt att föreställa sig någon av våra dagliga rutiner utan hjälp av AI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *