skillnad chatgpt GPT-4

Skillnader Mellan ChatGPT och GPT-4

Publicerad av

GPT-4 är den senaste språkmodellen för ChatGPT AI-chattboten, och trots att den precis har släppts har den redan fått stor genomslagskraft. Den nya modellen är smartare på en rad spännande sätt, framför allt när det gäller förmågan att förstå bilder, och den kan också bearbeta över åtta gånger så många ord som sin föregångare.

Den är också mycket svårare att lura nu.

Är Det Skillnader Mellan dessa båda produkter?

Du måste dock betala för att använda den nya versionen, eftersom den för närvarande är låst bakom ChatGPT Plus-prenumerationen.

Hur använder du GPT-4 och ChatGPT?

Det enklaste sättet att komma åt ChatGPT är via den officiella OpenAI ChatGPT-webbplatsen. Det finns ett stort intresse för det just nu, och OpenAI:s servrar slår regelbundet i kapacitet, så du kan behöva vänta på att en plats ska öppnas för att använda det, men uppdatera bara några gånger så bör du kunna få åtkomst.

skillnad chatgpt GPT-4

Om du inte vill vänta kan du registrera dig för en ChatGPT Plus-prenumeration. Det ger dig prioriterad åtkomst, och du bör kunna använda ChatGPT när du vill om du är en betald medlem. Det finns dock en väntelista för nya prenumeranter just nu, så du kanske måste vänta ett tag ändå.

Du måste också registrera dig om du vill använda GPT-4. Den kostnadsfria standardversionen av ChatGPT kör för närvarande GPT 3.5, en modifierad version av GPT3-modellen som har använts sedan 2020. GPT-4 är för närvarande en funktion som endast abonnenter kan använda, men i takt med att den utvecklas kan den mycket väl bli mer allmänt tillgänglig.

Vad kan GPT-4 göra bättre än ChatGPT?

GPT-4 är nästa generations språkmodell för AI-chattbotar, och även om OpenAI inte är specifika med vilka ändringar de har gjort i den underliggande modellen, är de angelägna om att lyfta fram hur mycket bättre den är jämfört med sin föregångare.

OpenAI hävdar att den kan bearbeta upp till 25 000 ord åt gången – det är åtta gånger mer än den ursprungliga GPT-3-modellen – och att den kan förstå mycket mer nyanserade instruktioner, önskemål och frågor än GPT-3.5, den modell som används i den befintliga ChatGPT AI.

OpenAI försäkrar oss också att GPT-4 kommer att vara mycket svårare att lura, inte spottar ur sig osanningar lika ofta och är mer benägen att avvisa olämpliga förfrågningar eller frågor som kan generera skadliga svar.

Men GPT-4 har också några spännande nya förmågor som tidiga användare redan har börjat använda.

GPT-4 kan förstå bilder

GPT-4 är en multimodal språkmodell-AI, vilket innebär att den kan förstå text och andra medier, som bilder. Det låter kanske bekant om du har provat på att skapa konst med Stable Diffusion AI, men den är mer kapabel än så eftersom den kan svara på bilder och förfrågningar.

Detta har lett till en del spännande användningsområden, som att GPT-4 skapar en webbplats baserat på en snabb skiss … eller kan föreslå recept för en användare efter att ha analyserat en bild av de ingredienser som de har till hands.

Den blir mycket bättre på att programmera

ChatGPT har redan visat sig vara en skicklig programmerare, men GPT-4 tar det till en helt ny nivå. Tidiga användare har lyckats få den att skapa grundläggande spel på bara några minuter. Både Snake och Pong återskapades från grunden, trots att användarna hade nästan ingen erfarenhet av programmering.

Den kan klara prov

ChatGPT var bra på att agera som en människa, men om man utsatte den för stress kunde man ofta se sprickorna och sömmarna. Men med GPT-4 är det mycket mindre sannolikt att det händer. Faktum är att den kan prestera så bra på tester för människor att GPT-4 klarade det enhetliga advokatexamen i den 90:e percentilen av testtagare.

Den klarade också Biology Olympiad-testet i den 99:e percentilen. Som jämförelse kan nämnas att ChatGPT endast klarade detta i den 31:a percentilen.

GPT-4 kan skapa sina egna stämningar

Kombinationen av förbättrat resonemang och textförståelse har stor potential för DoNotPay-teamet. De arbetar med att använda GPT-4 för att generera “stämningar med ett klick”, där robocallers skulle stämmas om de spammar dig.

Ett sådant system skulle också kunna användas för att skanna medicinska räkningar och identifiera fel, eller jämföra priser med andra sjukhus för att hjälpa till att få ner räkningarna. Det skulle då till och med kunna utarbeta ett juridiskt försvar med hjälp av No Surprises Act.

Den kan förstå humor

GPT-4 är mycket bättre på att förstå vad som gör något roligt. Den kan inte bara berätta bättre skämt när den blir tillfrågad, utan om du visar den en meme eller annan rolig bild och ber den förklara vad som är roligt med den, kan den förstå vad som händer och förklara det för dig.

GPT-4 begränsningar

Precis som ChatGPT är GPT-4 inte perfekt. Det är verkligen en värdig konkurrent till Google Bard, men det har fortfarande en bit kvar innan det inte gör några misstag alls och kan göra nästan vad som helst.

I skrivande stund är GPT-4 tränad på data som samlats in fram till augusti 2022, så den har ingen kunskap efter det datumet. Det skapar allvarliga begränsningar för vad AI:n kan göra, och innebär att den med tiden blir mindre exakt eftersom den saknar den mest uppdaterade informationen.

Precis som sina tidigare språkmodeller är GPT-4 också benägen att drabbas av “hallucinationer”, där den hävdar att felaktig information är fakta. Detta händer enligt uppgift mycket mindre med den här modellen, men den är inte immun, vilket väcker oro över dess användning i noggrannhetskänsliga miljöer.

Den är också ganska begränsad i sin förmåga att lära sig av erfarenheter, så den kan fortsätta att göra samma fel, även när de påpekas för den.

GPT-4 är för närvarande begränsad till 100 meddelanden var fjärde timme, även för ChatGPT Plus-prenumeranter, och om du inte redan är medlem måste du gå med i väntelistan och ange dina skäl för att vilja använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *