GPT-4

GPT-4: ChatGPT På Steroider

Publicerad av

Under den första dagen efter att GPT-4 presenterades överraskade den många användare i tidiga tester och en företagsdemo med sin förmåga att skriva stämningsansökningar, klara standardiserade tentor och bygga en fungerande webbplats från en handritad skiss.

GPT-4 Uppgraderad modell av ChatGPT

På tisdagen tillkännagav OpenAI nästa generations version av den artificiella intelligens som ligger till grund för deras virala chatbotverktyg ChatGPT. Den mer kraftfulla GPT-4 lovar att slå tidigare iterationer på fingrarna och potentiellt förändra hur vi använder internet för att arbeta, spela och skapa.

Men den kan också bidra till utmanande frågor om hur AI-verktyg kan förändra yrken, göra det möjligt för studenter att fuska och förändra vår relation till teknik.

GPT-4 är en uppdaterad version av företagets stora språkmodell, som tränas på stora mängder onlinedata för att generera komplexa svar på användarfrågor. Den är nu tillgänglig via en väntelista och har redan hittat sin väg till vissa tredjepartsprodukter, inklusive Microsofts nya AI-drivna Bing-sökmotor.

Vissa användare med tidig tillgång till verktyget delar med sig av sina erfarenheter och lyfter fram några av dess mest övertygande användningsfall.

Här tar vi en närmare titt på potentialen i GPT-4:

GPT-4

Analyserar mer än text

Den största förändringen i GPT-4 är möjligheten att arbeta med foton som användarna laddar upp.

Ett av de mest häpnadsväckande användningsfallen hittills kom från en OpenAI-videodemo som visade hur en ritning kunde förvandlas till en funktionell webbplats inom några minuter. Demonstratören laddade upp bilden i GPT-4 och klistrade sedan in den resulterande koden i en förhandsgranskning som visade hur det kunde bli en fungerande webbplats.

I sitt tillkännagivande visade OpenAI också hur GPT-4 ombads att förklara ett skämt från en serie bilder – som visade en smartphone med fel laddare – och beskrev varför det var roligt. Det låter kanske enkelt, men att dissekera ett skämt är mer komplicerat för artificiella intelligensverktyg på grund av det sammanhang som behövs.

I ett annat test visade The New York Times GPT-4 en bild på insidan av ett kylskåp och bad den att komma på en måltid baserat på ingredienserna.

Fotofunktionen är inte live ännu, men OpenAI förväntas lansera den under de kommande veckorna.

Kodning blir ännu enklare

Några tidiga GPT-4-användare med mycket små eller inga tidigare kodningskunskaper har också använt verktyget för att återskapa ikoniska spel som Pong, Tetris eller Snake efter att ha följt steg-för-steg-instruktioner från verktyget om hur man gör det. Andra har skapat sina egna originalspel. (GPT-4 kan skriva kod i alla större programmeringsspråk, enligt OpenAI).

“De kraftfulla språkkapaciteterna i GPT-4 kommer att användas för allt från storyboarding och karaktärsskapande till skapande av spelinnehåll”, säger Arun Chandrasekaran, analytiker på Gartner Research. “Detta kan ge upphov till fler oberoende spelleverantörer i framtiden. Men utöver själva spelet kan GPT-4 och liknande modeller användas för att skapa marknadsföringsinnehåll kring förhandsvisningar av spel, generera nyhetsartiklar och till och med moderera diskussionsforum för spel.”

I likhet med spel kan GPT-4 förändra hur människor utvecklar appar. En användare på Twitter sa att de skapat en enkel ritapp på några minuter, medan en annan påstod sig ha kodat en app som rekommenderar fem nya filmer varje dag, tillsammans med trailers och information om var man kan se dem.

“Kodning är som att lära sig köra bil – så länge nybörjaren får lite vägledning kan vem som helst koda”, säger Lian Jye Su, analytiker på ABI Research. “AI kan vara en bra lärare.”

Klarar tester med bravur

Även om OpenAI säger att uppdateringen är “mindre kapabel” än människor i många verkliga scenarier, uppvisar den “prestanda på mänsklig nivå” i olika professionella och akademiska tester. Företaget säger att GPT-4 nyligen klarade ett simulerat advokatexamen med en poäng runt de 10 % bästa av testdeltagarna.

Den tidigare versionen, GPT-3.5, fick däremot ett resultat som låg runt de lägsta 10%. Den senaste versionen presterade också starkt på LSAT, GRE, SAT och många AP-prov, enligt OpenAI.

I januari skapade ChatGPT rubriker för sin förmåga att klara prestigefyllda examensprov, till exempel ett från University of Pennsylvania’s Wharton School of Business, men inte med särskilt höga betyg. Företaget sa att det tillbringat månader med att använda lärdomar från sitt testprogram och ChatGPT för att förbättra systemets noggrannhet och förmåga att hålla sig till ämnet.

Ger mer exakta svar

Jämfört med den tidigare versionen kan GPT-4 producera längre, mer detaljerade och mer tillförlitliga skriftliga svar, enligt företaget.

Den senaste versionen kan nu ge svar på upp till 25 000 ord, jämfört med cirka 4 000 tidigare, och kan ge detaljerade instruktioner för även de mest unika scenarier, allt från hur man rengör en pirayas akvarium till hur man extraherar DNA från en jordgubbe. En tidig användare sa att den gav djupgående förslag på raggningsrepliker baserat på en fråga i en dejtingprofil.

Effektivisering av arbetet inom olika branscher

Joshua Browder, VD för DoNotPay, en chatbot för juridiska tjänster, berättade att hans företag redan arbetar med att använda verktyget för att skapa “one click lawsuits” för att stämma robocallers, vilket är en tidig indikation på den stora potential som GPT-4 har att förändra hur människor arbetar i olika branscher.

“Tänk dig att du får ett samtal, klickar på en knapp, [samtalet] transkriberas och en stämningsansökan på 1 000 ord genereras. GPT-3.5 var inte tillräckligt bra, men GPT-4 hanterar jobbet extremt bra”, twittrade Browder.

Samtidigt sa Jake Kozloski, VD för dejtingsajten Keeper, att hans företag använder verktyget för att bättre matcha sina användare.

Enligt Su på ABI Research är det möjligt att vi också kommer att se stora framsteg inom “anslutna bilars [instrumentpaneler], fjärrdiagnos inom sjukvården och andra AI-applikationer som tidigare inte var möjliga.”

Ett pågående arbete

Även om företaget har gjort stora förbättringar av sin AI-modell har GPT-4 liknande begränsningar som tidigare versioner. OpenAI säger att tekniken saknar kunskap om händelser som inträffade innan dess datauppsättning avbryts (september 2021) och inte lär sig av sina erfarenheter.

Den kan också göra “enkla resonemangsfel” eller vara “alltför godtrogen när den accepterar uppenbara falska uttalanden från en användare” och inte dubbelkontrollera arbetet, säger företaget.

Gartners Chandrasekaran säger att detta också återspeglar många AI-modeller idag. “Låt oss inte glömma att dessa AI-modeller inte är perfekta”, säger Chandrasekaran. “De kan producera felaktig information från tid till annan och kan vara black-box till sin natur.”

För närvarande sa OpenAI att GPT-4-användare bör vara försiktiga och använda “stor försiktighet”, särskilt “i sammanhang med höga insatser.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *